Ergonomische kopstukken

Sinds het ontstaan van de dwarsfluit is men op zoek geweest naar een betere speelhouding. Anton Vroom heeft na jaren lange research een aantal modellen ontworpen die hetzelfde spelen als conventionele kopstukken.

7 model kopstuk

In het atelier van Anton Vroom kregen we in 2008 van Clarike Waszink, orthodontist met klachten vanwege haar beroep, de vraag om een ergonomisch kopstuk te ontwikkelen die hetzelfde speelt als een regulier kopstuk. Die uitdaging namen we aan en gingen onderzoek doen. Na ruim een jaar research konden we het 7-model kopstuk bouwen en aan Clarike overhandigen. Na vele experimentele modellen kwamen we op de ideale vorm uit: het zeven model. Ik had deze vorm voorgesteld omdat die heel natuurlijk aanvoelt en Anton bedacht de techniek die nodig was om het te kunnen bouwen. Over dit kopstuk heb ik een artikel geschreven dat in 2011 is verschenen in het blad FLUIT van het Nederland Fluit Genootschap. Na het verbouwen en inrichten van mijn werkplaats heb ik  het gereedschap om gebogen kopstuk te kunnen bouwen opnieuw gemaakt en helemaal gestandaardiseerd.
 
Voor meer informatie kijk op de site van Anton: https://www.dwarsfluit.nl

Rechtuit spelend kopstuk RESO-THONE

Tijdens het research traject voor ergonomische kopstukken zij Anton altijd tegen mij dat het mogelijk moest zijn om een echt rechtuit spelende kop te bouwen, maar deze was nog niet gevonden. Na het succes van het zeven model is hij verder gaan zoeken en heeft uitgevonden hoe deze kop technisch werkt. Dit heeft geresulteerd in de RESO-THONE kop. Ook over dit kopstuk heb ik in 2019 een artikel geschreven in het blad FLUIT van het Nederland Fluit Genootschap. Inmiddels heeft de tweede generatie van dit model het licht gezien.
 
Voor meer informatie kijk op de site: http://www.dwarsfluit.nl